‘Ben je een interieurontwerper? Interieurarchitect? Interieurstylist? Interieurdesigner? Welke titel heb je?’
Al noem ik mij zelf interieurontwerper, ik zit als interieurontwerper ook vaak op de stoel van de interieurstylist en ook de interieurarchitect. Al deze titels overlappen elkaar op bepaalde punten. En ook iedereen gebruikt ze anders. Een titel zegt niet altijd alles, zeker niet in dit vak. Want ik kan mijzelf nog meer titels geven van wat mijn vak inhoudt.
- Interieurontwerper
- Interieurarchitect
- Interieurstylist
- Interieurdesigner
- Interieurmediator
- Interieurpsycholoog
- Vertaler van huis en interieur
- Interieurpsychiater
- Scheidsrechter
- Personal shopper
- Kleuren theoreticus
- Gedachtenlezer
- Visionair
- Interieur life coach
- Project manager
- Planner
- Verzamelaar
Wat vind ik dat de titels interieurstylist, interieurontwerper en interieurarchitect inhouden?
Voor mij valt het op een schaal van kunnen en doen.
Over het algemeen is de interieurstylist meer bezig is met de kleur- en meubelkeuze en de keuze in woondecoratie. Daar mist de interieurstylist een aantal technische kwaliteiten. Zo gaat een stylist in mijn ogen niet over een volledig lichtplan of over maatwerk meubelen, keuken- en badkamerindelingen.
De interieurarchitect zit aan de andere kant van het spectrum en doet weinig tot niks met de zogenoemde ‘losse elementen’ van het inrichten. Dus niks met decoratie, losstaand meubilair en losstaande lampen. Het gaat vooral bij de interieurarchitect voornamelijk over de bouwkundige elementen. Muren die verplaatst en uitgebroken worden, structurele aanpassingen, vaste meubilair zoals maatwerk kasten, keuken en badkamers, vaste verlichting en de algemene indeling.
Als interieurontwerper zit ik hiertussen. Zelf doe ik weinig bouwkundig aanpakken. Ik begin graag met het strippen van de ruimte om indeling, elektra en verlichting (ook losstaande lampen) opnieuw aan te kunnen leggen. Dat keuken en badkamer opnieuw gedaan kunnen worden. Dat we kleur-, materiaal en meubelkeuze maken. Maatwerk meubels toevoegen en het afmaken met een paar decoratieve items.
Voor mijn gevoel pak ik het beste van beide werelden mee. Ik doe niet te veel met decoratie, ik ben gewoon niet het type dat ‘tig kleine vaasjes neerzet maar wel een paar gave eyecatchers. Aan de andere kant doe ik niks bouwkundigs. Wordt het een structurele aanpassing? Dan haal ik er ook weer de technische kennis van de interieurarchitect bij. Samenwerken brengt je hierin het meest.
Ik beschrijf dit basaal van hoe ik dit zie. Nu weet ik ook dat er nog veel meer overlap zit in hoe iemand zich noemt en wat deze persoon zich noemt. Dus twijfel je of je een interieurontwerper, interieurarchitect, interieurstylist nodig hebt? Dit is een leidraad voor je plannen.
Wie ik ben? Dat lees je hier.