Interior designer & Color Specialist

Designed by elroy

Hoe maak je een goed verlichtingsplan

Lampen kiezen en verlichting bepalen met een goed verlichtingsplan zijn twee dingen die elkaar enorm kunnen beïnvloeden. Je kiest het liefst gewoon de mooie lampen uit, zet ze neer en klaar. Alleen dit zie ik zo vaak fout gaan. Dan staan en hangen er mooie lampen, alleen is het licht echt verschrikkelijk. Donkere hoeken tegenover extreem felle lichtbronnen. Ik geef je een aantal tips om zelf een goede poging te wagen. Waar moet je op letten bij een goed verlichtingsplan?

De basis van een lichtplan

Wellicht heb je deze eerste tips, door online zoeken, al meer gevonden. Blogs die gaan over verlichting en vooral dat je het in moet delen in basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Mocht je het nog niet zo goed kennen, hier een opsomming (later schrijf ik hier een diepere blog over):

  • Basisverlichting is het eerste licht dat je aanzet voor een ruimte. Vaak een grote lamp of spots. Het is nooit het meest gezellige licht en dit dim je al snel, of je zet het uit of meer sfeer te krijgen.
  • Functionele verlichting, ofwel werkverlichting, is licht dat je nodig hebt bij een taak. Eten bereiden of eten, lezen, werken, hobbyen. Het is gericht licht wat je helpt met overzicht bij je uit te voeren taak.
  • Sfeerverlichting zijn de overige lampen die je aanzet voor de sfeer. Lampen die de andere verlichting ondersteunen en die donkere hoeken sfeer geven.

Wat gaat fout bij verlichting

Zelf kijk ik toch nog even verder naar lampen en verlichting dan deze paar tips. Ik zie het helaas bij collega’s ook fout gaan.
Want als je bij sommige architecten en een aantal van mijn collega interieurontwerpers en stylisten vraagt voor een lichtplan, dan krijg je een lichtplan met alle verlichting vanuit het plafond, met soms een wandlamp.
Maar licht alleen van boven, dat drukt heel erg op je onderbewuste. We ervaren het als niet fijn. Ik doe dit graag anders.

Hoe maak je een goed verlichtingsplan

Ik ben van mening dat je, naast de eerder genoemde lichttips, je verlichting ook moet opdelen over hoogtelagen. Ik deel dit graag in 4 zones op.

  • Vanuit en bij het plafond. Bijvoorbeeld met spots, plafonnieres en indirecte verlichting bij het plafond.
  • Rond ooghoogte als je staat. Dit doe je vooral met hangende lampen, wandlampen en vloerlampen.
  • Rond ooghoogte als je zit. Met vloerlampen en tafellampen.
  • En als laatste ook rond de vloer. Vooral met omhoog schijnend licht of juist heel diffuus licht. Zacht licht als sfeerlicht om die donkere hoek toch net wat meer kracht te geven.

Lampje nooitgenoeg

Ik kies een lamp niet zozeer of deze mooi is of niet. Nee, de eerste punten waar ik als interieurontwerper naar kijk is waar deze lamp komt. Hoe ik het lichtval vanuit de lamp wil hebben? Dus waar het licht heen moet schijnen. Hoe groot/hoog deze lamp moet zijn. En past het model in de stijl van het interieur?
Als deze onderdelen kloppen, dan is het de persoonlijke smaak-vraag. Vind ik de lamp mooi genoeg om in het interieur te passen?

Ja, dan kan het zo zijn dat je niet voor je eerste keuze lamp bent gegaan. Dat je voor een ‘lelijkere’ keuze moet gaan. Waarom? Omdat het dan wel een geheel wordt! En omdat je verlichting in huis dan veel beter wordt.

Lichtplan laten maken

Heb je, na het lezen van deze tips, nog geen idee hoe je een goed verlichtingsplan moet maken? Dan is mijn enige tip om interieuradvies te vragen.
Ja, ik kan je zeker voorzien van lichtadvies of een lichtplan voor je maken. Wel vind ik als interieurontwerper dat verdere interieurkeuzes hier invloed op hebben. Dat sommige gemaakte keuzes hier ook in moeten veranderen. Het zomaar maken van een los lichtplan of losse verlichtingsadvies vind ik niet effectief voor het, in zijn geheel, gaaf en sfeervol interieur.
Wel neem ik lichtadvies en een lichtplan mee in het maken van een kleurrijk interieurontwerp. Dus wanneer je dit graag gecombineerd wilt hebben, schroom niet om mij een bericht te sturen vanaf mijn contactpagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp