Waar elk vak zijn regels kent, kent de wereld van design daarnaast ook dat je out-of-the-box moet denken. Regels mogen gebroken worden. Maar welke zijn slim om te breken en welke kan je beter volgen.
Sinds het begin van mijn opleidingen en mijn interieurstudio ben ik mijn identiteit aan het uitbreiden. Waar sta ik voor? En dan niet zozeer in stijl, wat weer abstract is omdat ik in verschillende stijlen kan werken, maar in hoe je interieurdesign aanpakt. In de loop der jaren heb ik mijn eigen regels opgezet die ik standaard wel volg en waar ik op let. Mijn eigen designkernwaarden. Waar voor mij deze kernwaarden standaard zijn, hebben andere interieurontwerpers weer andere designkernwaarden. Om je mee te nemen in hoe ik over interieur denk, zijn mijn designkernwaarden toch leidend. Daarom een kort overzicht.
Never allow your eye to settle in one place
Ik werk graag al denkend aan hoe ons onderbewuste ons beïnvloedt. Een mooi voorbeeld hierin vind ik wat ons oog onderbewust ook oppakt. Hoe laat je je ogen ronddansen zonder dat je het doorhebt. Wat triggert je onderbewuste om toch, zonder dat je het echt doorhebt, rond te blijven kijken. Zonder dat het ons echt valt. Waarom vind ik dit belangrijk? Als we alles inrichten dat ons bewuste dit oppakt, dan wordt je heel snel moe en gewoon ook gek van alle prikkels. Niks doen, lege wanden en niks qua decoratie, is dan weer het andere uiterste want dat is saai. Zeker voor je onderbewuste, want die gaat zich zitten vervelen. Daarom wil ik graag die balans vinden.
Designkernwaarden: Never, ever turn on the big light
Die lamp die in het midden van de kamer hangt. Je weet wel, waar vroeger de olielamp aan hing om de kamer te verlichten. Die, zet die NOOIT aan! Verlichting vanaf het plafond naar beneden is nooit flattering to your face. Hoe de schaduw over je gezicht en het verdere interieur valt, dat woont gewoon niet lekker. Verlichting moet op meerdere hoogteniveaus terugkomen. En omdat die lichtbron boven je hoofd toch gewoon een felle lamp hoort te zijn, daarom moet je die lamp aan het plafond juist nooit aanzetten. Behalve… als je je lenzen kwijt bent en echt veel licht nodig hebt.
Blinding whites
Ik ben overduidelijk geen fan van witte wanden in Nederlandse interieurs. En met goede reden, want wit werkt gewoon niet voor een leuke sfeer in combinatie met het Nederlandse natuurlijke lichtval. Kleur draait om balans. Wit zorgt juist extreem snel voor onbalans in je interieur. Dus ook 1 gekleurde muur en de rest wit? Dat werkt niet sfeerverhogend. Doordat wit altijd het meeste licht reflecteert, pakt het altijd de aandacht van je onderbewuste. Dat terwijl je iets anders in je interieur op wilt laten vallen en niet die witte wanden.
Size is key
Net als kleding, de juiste pasvorm doet wonderen. Daarom is formaat van extreem groot belang. Te klein is dodelijk voor een goede sfeer. Te groot past gewoon niet in huis.
Daarom ben ik dol op maatwerk kasten, want dit past altijd en heeft een grandeur indruk. Maar de grootste formaatfout die ik gemaakt zie worden, zijn vloerkleden. Standaard maten zijn te klein. Een vloerkleed is een verbindende factor voor een zithoek of eethoek, meubels horen erop te staan, niet zwevend ernaast. In het Engels klopt het gewoon: ‘An area rug is an anchor to a seating group.’
Designkernwaarden: Less is more… More or less
Niet te veel en ook zeker niet te weinig. Ja, ik ben geen fan van een overvol huis. Het huis van oma is niet mijn favoriete sfeer zo vol met prullaria. Aan de andere kant: Niks hebben staan, dat doet de sfeer ook niet ten goede.
Maar we zijn als mens goed in verzamelen, dus:
De beste tip die ik als interieurontwerper mee kan geven aan iedereen; Opruimen! Ruim alle oude spullen waar je geen waarde meer aan hecht op. Bedenk bij decoratie of het nog mooi staat. Is het kapot? Waarom bewaar je het nog? Zelfs dat lelijke beeldje dat je van je tante hebt gekregen mag zeker weg. Sorry tante!
Not everything has to be brand new
Ik krijg wel eens de vraag van klanten of ze bang moeten zijn om de dierbare kast van oma te verliezen. Gelukkig niet, want ik heb wel een hart voor antieke spullen. Als het past in het huis en het ontwerp, neem ik zeker de dierbare meubels mee.
Maar ik ben ook niet vies van het gebruik van vintage en retro meubels. Ja, in mijn eigen huis staan genoeg kasten en tafels gevonden in de kringloop en vintage winkels.
Een vintage kast, het liefst met een goed decoratief element zodat je ziet dat het niet van deze tijd is, zulke meubels maken een interieur juist eigen.
Durf durf durf
Dit is meer een tip dan een regel:
Durven is iets wat ik je mee wil geven. Ik zie het te weinig gebeuren. We blijven te makkelijk in veilige keuzes hangen.
DURF voor donkere kleuren te kiezen. Het maakt een ruimte knus, geborgen en intiem.
DURF voor dat gave meubel te gaan.
DURF het plafond in een kleur te schilderen.
DURF voor een design item te gaan.
DURF wat meer in je interieur, zo wordt je leefomgeving echt eigen.
En als je dan toch blijft twijfelen of het wel of niet bij elkaar gaat staan. Dan mis je vaak nog een extra verbindende factor, een extra kleur als accent bijvoorbeeld.
Durven is iets wat een interieur echt af kan maken, maar niet iedereen realiseert zich dit. Er wordt te veilig gedacht.
Ik volg mijn designkernwaarden op omdat ik ervan overtuigd ben dat ik, door deze regels te volgen, elk interieur waarde kan toevoegen. Dit om een interieur meteen als thuis te laten voelen, of het je smaak is of niet. Wil je na het lezen van mijn designkernwaarden met mij samenwerken aan jouw interieur? Neem dan contact op.