Ik zie zo vaak een interieur langskomen waarvan ik meteen kan zeggen: ‘Je slaat de bal mis. Vooral mis, want het mist toch nog echt wat.’ We houden ons zeer goed aan de Bauhaus quote: ‘Less is more’. Al gaat het daar op veel vlakken dus ook fout. Ik bespreek de 5 meest gemaakte interieurfouten die ik maar al te vaak langs zie komen.
Wat triggerde deze blog? Ik zag een filmpje langskomen die een samenwerkingspartner deelde. Een klant die heel blij was met hun eigen ingerichte interieur en zette in die post een paar mensen in het zonnetje zoals de vloerenboer, keukenboer en voor de raambekleding.
Wat zie je in dit filmpje? Hele mooie producten die geplaatst waren in het huis. Samen met over het algemeen nette meubels, een mooie keuken en één kleur op een stuk wand als ‘accent’.
Maar wat zie ik met mijn professionele oog? Ik zie dat de meubels te groot zijn voor de ruimte. Een gigantische bank die gepropt is in een te kleine hoek. Een keuken die niet op de juiste plek staat, midden in de ruimte. Ik zie dat er geen samenhang is in de gehele ruimte, waardoor de mooie spullen op zichzelf wel mooi zijn, maar geen waarde tonen en elkaar niet versterken. Ik zie dat die ene kleur meer afleidt dan een geheel maakt. Samenhang is er helaas niet, het interieur werkt niet samen maar tegen elkaar.
En dat vind ik dan zo jammer. Dat het gewoon net niet lukt. Dat ik zie dat ik je had kunnen helpen, al was het maar met een aantal tips of door te zeggen: ‘Ja, ga voor dat wat je spannend vindt, dat zorgt juist voor die verbinding in de kamer. Schilder die hele wand door. Kies een extra kleur.’
De 5 meest gemaakte interieurfouten:
Durf durf durf
Durven zie ik vaak niet gebeuren. Ik zie dat de keuze voor die veilige optie TE vaak gemaakt wordt. Toch maar die grijze bank. Toch maar die witte muur(terwijl dat voor een sfeerloos geheel zorgt). Als je echt een uniek interieur wilt, dan durf je en ga je niet voor die veilige keuze.
Bang voor het donker
We zijn goed bang gemaakt voor het donker in de afgelopen tich jaar Jan des Bouvrie wit. Dat terwijl donkere kleuren mysterie, knusheid en intimiteit meenemen. ‘Geknuffeld’ worden door de ruimte, dat komt door donkere kleuren.
Investeren in het interieur
De laatste tijd zie ik steeds meer de tweedeling komen. Wel of niet investeren in een goed en duurzaam interieur. Wat wil ik daarmee zeggen? Dat een grote groep, gelukkig vaak mijn klanten, wel investeren in hoge kwaliteit meubels met de gedachte dat dit lang mee kan gaan. Niet zozeer met trends mee hoeven te gaan en een interieur kiezen waar je, met natuurlijk wat updates en kleine aanpassingen, makkelijk 30 jaar mee kan doen. Alleen zie ik ook een groep (af en toe een klant die niet goed naar mij luistert) die niet investeert in kwaliteit. Het kopen van goedkope meubels, dan koop je 9 van de 10 keer geen kwaliteit. Zonde, want dan mag je over 5 jaar weer alles vervangen. En dat is niet duurzaam.
Cosmetisch verbouwen op de verkeerde plekken
Hier zijn tv programma’s een mooi voorbeeld van. Dan wordt er cosmetisch verbouwd met nieuwe kleuren op de muur en een gewrapte keuken. Dat terwijl je dan beter kan investeren in een nieuwe radiator, nieuwe binnendeuren EN nieuwe deurkozijnen van hout. Betere plinten en het goed renoveren/vervangen van de keuken.
Formaat
Het punt waar ik de meeste fouten in gemaakt zie worden. Het formaat, de grootte van meubels en invulling hierdoor van de ruimte. Dit zijn de meest gemaakte interieurfouten. Banken die te groot zijn. Maar vooral vloerkleden die te klein zijn, juist terwijl het een anker is voor een zit of eethoek. Tv meubels die te klein zijn voor de wand waar ze bij horen. Te kleine kunst aan de muur, te grote eettafels. En tegenwoordig ook, een te grote wens voor een keukeneiland terwijl het niet in het huis en gebruik van een keuken past.
Dit zijn de 5 meest gemaakte interieurfouten. Zonde! Doe ze niet en durf in je interieur! Hoe je dit het beste doet? In samenwerking met een interieurontwerper zoals mij. Laten we snel overleggen hoe we jouw interieur tof maken!