Interior designer & Color Specialist

Designed by elroy

Hoe krijg ik meer sfeer in huis?

Het is een eeuwenoude vraag: Hoe krijg ik meer sfeer in huis? Je probeert het gezellig te krijgen. Je zet decoratie neer, gooit mooie kussens op de bank. Je hebt allerlei meubels neergezet in huis die in de winkel allemaal zo leuk stonden. Maar toch! Je krijgt maar geen sfeer in jouw interieur. Daarom geef ik je hier 5 tips over hoe meer sfeer in huis te krijgen. Tips, beter gezegd designregels die ik standaard volg als interieurontwerper.

Geen witte wanden meer!

Strak witte wanden geven geen gezelligheid. In het menselijk onderbewuste is wit heel hard en komt niet rustig over. Ook zullen de meeste kleuren, dus dat leuke accentmuurtje, niet optimaal overkomen door witte wanden. Zelf ontwerp ik dus nooit een interieur met strak witte wanden. Ik kies als basiskleur altijd een complementaire kleur aan de accentkleur(en). Denk aan vergrijsde kleuren, beiges of ‘vieze’ wittinten. Al deze tinten zijn een stuk zachter en staan altijd beter en sfeervoller dan strak wit, RAL9010 of RAL9016.

‘Never, ever turn on the big light’

Oftewel; Verlichting is bepalend. De basis in verlichting kan ik samenvatten met mijn slagzin: Never, ever turn on the big light. Zet nooit het ‘grote’ licht aan voor de gezelligheid. Deze lamp, die plafonniere in het midden van de kamer, geeft nooit gezellig licht en is alleen bedoeld om snel iets te pakken of om je lenzen te zoeken.
Ga voor staande lampen, wandlampen, tafellampen en indirect licht. Dit maakt het hele geheel veel sfeervoller.

Vloerkleden maken een geheel…

Als ze maar groot genoeg zijn! Ja, vloerkleden in Nederlandse (en andere Europese landen) zijn standaard te klein. Een vloerkleed is een verbinder van een hoek. Een klein formaat vloerkleed, zo een die nog maar net onder een salontafel past, dat werkt averechts aan gezelligheid en sfeer. Hoe groot moet een vloerkleed dan zijn? Het liefst past je gehele bank erop, zeker als je bank niet tegen een muur staat. Staat de bank dan toch tegen de muur? Dan mag je ook het kleed tot ongeveer halverwege de bank leggen. Maar die kleine formaatjes? Laat die meteen links liggen!

Hoe meer sfeer in huis? Hang gordijnen op!

Gordijnen, je weet wel, die grote lappen stof voor de ramen. Deze geven enorm veel sfeer aan het huis. Wel met een kanttekening! Als het gordijn zo klein is dat het alleen voor het glas hangt, dan ziet het er weer bekrompen uit. Gebruik de stukken muur naast het raam. Hoe breder, hoe sfeervoller!

Speel met hoogte

Een bank, stoel, eettafel. De tv kast of een dressoir. Al deze items zijn niet hoog van zichzelf. Alles blijft laag en dit brengt geen sfeer mee. Benut de hoogte van de kamer om het sfeervoller te maken, om je ogen omhoog te sturen. En dit kan met allerlei dingen. Een gave hoge kast, muurvullende kunst, een grote opvallende lamp boven de eettafel, behang aan de muur en ja, die gordijnen van vloer tot plafond! Door de hoogte te benutten wordt het interieur veel sfeervoller!

Loop je nu vast met deze tips of krijg je het nu nog niet sfeervol in huis? Dan is sparren met mij altijd een optie. Samen sparren we over de mogelijkheden, wat je lastig vindt en waar je tegenaan loopt. Lees hier meer over het samen sparren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp