Interior designer & Color Specialist

Designed by elroy

Gordijnen ophangen, hoe doe je dat? – Design 101

Gordijnen ophangen, welke keuzes komen daar allemaal bij kijken. Roede of rail? Wat voor plooi? Welke breedte en wat voor lengte moeten de gordijnen worden? Strak hangend boven de vloer of mogen ze slepen? Vragen die je allemaal tegen komt bij het shoppen naar gordijnen.

Te vaak zie ik het fout gaan. Dit komt omdat gordijnen worden gezien als raamdecoratie en voor velen betekent dit: Alleen het glas hoeft afgeschermd te worden. Zoals je al zou verwachten, dit is fout.

Gordijnen zijn onderdeel van je interieur. Ze zijn op een groot oppervlak zichtbaar en daardoor kunnen ze de sfeer maken of breken.

Waar je de gordijnen ook vandaan haalt. Of de gordijnen op maat gemaakt zijn en de perfecte maten bereikt kunnen worden, of zo uit het schap, waar je door standaard lengte en breedte vaak creatief naar een net eindresultaat moet werken. Investeer tijd in de keuze en welke maat het gaat worden.

Gordijnen goed ophangen. Dit zijn de do’s en don’ts. Ja, zelfs ‘professionals’ doen het nog fout.

1.
Hier zie je een redelijke standaard muur met raam uit een gemiddeld Nederlands huis. Het raam staat niet gecentreerd in de muur waardoor enige balans al weg is. Onder het raam zit een vensterbank en soms ook een radiator. Boven het raam een zee van ruimte waarbij als architecten beter nadenken en ramen tot het plafond geplaatst worden er binnen meer natuurlijk licht valt. Deze ruimte is zoals we allemaal weten nutteloos.

2.
Een oplossing die ik met knarsende tanden nog steeds zie hangen. Het gordijn wat alleen het glas bedekt. Geplaatst binnen de koof van het raam. Hierdoor verlies je natuurlijk veel licht. Ook lijkt het raam piepklein. Het geeft een goedkope uitstraling en het gordijn en jouw interieur verliest al zijn glorie. Wat welk Nederlands doe-het-zelf programma op zaterdagavond tussen 6 en 7 ook zegt, dit kan echt niet!!

Plaats het gordijn nooit binnen de koof.

Gordijnen zijn veel mooier als het de vloer bereikt. Ook al staat de radiator erachter, tot de vloer is het antwoord totrust, netheid en luxe in huis.

3.
Een slechte oplossing die we nog te vaak gebruiken. Het gordijn begint net boven het raam tot de vloer. De zijkanten overlappen de muur met een paar centimeter. Het is een begin, maar we zijn er nog niet.

Gordijnen ophangen, de juiste manier!

Deze volgende truc doen te weinig mensen.
Wat ik hier heb gedaan is: De breedte van het gordijn afstellen aan de muur en niet het raam. Het raam is uit balans in vergelijking met de muur. Waar in voorgaande situaties ook de gordijnen uit balans hingen, komt dit nu goed. Aan beide kanten is nu dezelfde ruimte aan muur te zien. Maar! Het rechtergordijn valt meer voor de muur. Het linkergordijn valt meer voor het raam. Doordat de gordijnen allebei dezelfde breedte hebben, lijkt het geheel in balans. Deze symmetrie over de gehele muur geeft rust.

Roede of rail?

4.
De optie voor een roede staat het mooist wanneer je met sierlijsten aan het plafond werkt. Anders zie je boven nog steeds een saaie kale muur.
Plaats de roede niet net boven het raam. Ook niet in het midden tussen de sierlijst en het raam. Zorg dat de roede net onder de onderkant van de sierlijst zit. Met deze tip optimaliseer je de looks van je gehele interieur.

Gordijnen ophangen bij raam

5.
Een simpele rail plaats je tegen het plafond. Het gordijn valt helemaal tot aan de grond. Visueel zorgt dit ervoor dat het plafond hoger gaat lijken.
In afbeelding 5 heb ik het gordijn zelfs langer gemaakt. Hierdoor sleept het onderste gedeelte over de vloer. In een luxe stijl die of in een romantische stijl zorgt deze optie voor een betere sfeer. Dit is alleen geen standaard optie, voor slepende gordijnen ga naar de betere woninginrichters.

Raambekleding gordijn

Gordijnen over hele muur

6.
De laatste les van vandaag. Gordijnen over de gehele muur staan het voor rust en balans. Dit is altijd de beste optie. Mocht je een raam of de gordijnen zo breed hebben dat aan beide kanten van het gordijn nog maar een halve meter of minder van de muur zichtbaar is? Bestel de gordijnen dan sowieso van muur tot muur. Deze stukjes muur proberen mooi te wezen. Echter zien ze eruit alsof je een te kort shirt aan hebt.

Ophangen van gordijnen, daar weet je nu alles van.

Deze tekeningen zijn door mij zelf getekend. Wil je advies over hoe de raambekleding het beste gaat passen bij je interieur? En heb je andere vragen over je interieur? Boek een paar uur interieuradvies bij je thuis en we komen zeker op het antwoord.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp