Interior designer & Color Specialist

Designed by elroy

Hoeveel kost een woonkamer inrichten?

Weet jij dit? Hoeveel was jij kwijt? Weet jij de kosten van een woonkamer inrichten?

Kosten zijn een groot maar onduidelijk onderdeel van mijn werk. Ik vraag altijd wat iemand zijn budget is wanneer ik een ontwerp ga maken. Door dit te weten, kan ik rekening houden met eventueel maatwerk en wat voor meubels, wand- en vloerafwerking ik selecteer. Ook het soort meubels om te gebruiken kan ik dan rekening mee houden.

Ik kan bijvoorbeeld wel een bank intekenen en uitzoeken in een bepaalde grootte en unieke kleur, maar als mijn klant een klein budget heeft, valt dit niet te vinden. Want… als stelregel is het toch nog steeds: Des te minder iets kost, des te minder opties je hebt. Denk maar aan de IKEA of Leen Bakker. Een bank heeft maar een paar opties: 2 of 3 zits of met chaise longue. In maar liefst… maximaal 5 kleuren en misschien twee stoffen.

Maar als ik nu kijk naar een hoge kwaliteit bank van bijvoorbeeld Baan Meubelen. Daar kan ik een bank per 10 cm vergrootten of verkleinen. De zitting verdiepen of verhogen. En er is keuze uit zowat elke stof en kleur die je maar kan bedenken, ook als ik deze stof zelf meebreng.

Het niet altijd duidelijk wat alles nu moet kosten en worden kosten snel onderschat?
Nee, ik kies heus niet alleen luxe spullen uit. Maar ik kies er ook niet voor om iemand alleen met IKEA te laten zitten, mits het budget niet verder toelaat. Daarom is het belangrijk te weten wat iemand uit wil geven. Dan kan ik mij daar op instellen en de juiste balans vinden.

Maar wat kost dan bijvoorbeeld een zithoek?

We zetten even wat meubels bij elkaar. Neem deze nette zithoek met een tv, kastruimte, genoeg zitplekken, genoeg tafelruimte, kleed op de vloer, wat kunst aan de muur, nog wat decoratie en alles netjes afgewerkt. Het hele plaatje.

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, je hebt banken van €200,- maar ook banken van minimaal €20.000,-. Ik ga even van een gemiddelde prijs uit en maak hier een budget op.

Voor een 2,5 zits bank heb je een leuke bank voor zo’n €2000,-, of voor €8000,-. We nemen een gemiddelde prijs van €4000,-.

Een comfortabele fauteuil die je niet in elke winkel tegenkomt, daar gaan we uit rond de €1800,-.

Salontafel €1000,-.
2 bijzettafeltjes €600,-.
Kast voor tv en opbergen €2500,-.

[Vaak is een betere oplossing de keuze voor een muurvullende maatwerk kast, waar je minimaal €8000,- voor moet uittrekken.]

Groot genoeg vloerkleed €2400,-.
Gordijnen op maat gemaakt €1400,-.
Eventueel nog extra raambekleding voor dit gemiddelde raam à €900,-.
Voor deze zithoek alleen! Is ongeveer 30m² vloer nodig. Laten we PVC nemen en laten dit leggen. €2600,-.
Één muur laten we behangen met design behang €800,-.
Kunstwerk aan de muur van een lokaal bekende kunstenaar à €1300,-.

De schilder en verf voor de muren, houtwerk en niet te vergeten, het plafond. €3500,-.

Verlichting in allerlei soorten zoals vloer-, tafel- en plafondverlichting, rekenen we even met €3000,-.

Afmaken met wat decoratie, denk aan kussens, kaarsen, fotolijstjes en ga zo maar door. €800,-.

Bij elkaar zijn we door het zitgedeelte te veranderen ongeveer €27.000,- verder.

Ik hoor je denken, wat een geld!

Ik heb een paar redenen voor je. Nu ben je niet gewend dit in één bedrag te zien. Normaal geef je het stuk voor stuk uit. Wat kleinere bedragen zijn. Dit maakt die vraag van het budget zo lastig.
Denk ook maar, dit is een maatstaaf. Ik heb klanten waar dit bedrag veel lager is en we nog steeds een geweldig interieur voor maken. Bij andere klanten is the sky the limit, waar dit ook nog met gemak boven dit budget uitkomen.

Een budget bedenken, dat weet ik, is niet zo makkelijk. Maar doe dan wel deze oefening: Schrijf even op wat je iets gemiddeld waard vindt. Daarmee kan je een budget maken en eventueel naar sparen. Zo maak je jouw budget op.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp