Interior designer & Color Specialist

Designed by elroy

5 Tips bij meubels kopen

5 Tips bij meubels kopen en miskopen te vermijden.

Rekening houden met de smaak van je partner. Welke winkels moet je langs? Zit die bank wel lekker? Is die kleur wel goed? Past dit wel bij de rest van mijn interieur? Wanneer je naar nieuwe meubels gaat shoppen kan dit een tijdrovend langdurig proces zijn. Gefrustreerd winkel in en uit keuzes proberen te maken. Uiteindelijk opluchting, we hebben de keuze gemaakt. Toen werd het bezorgd en…
Hier 5 tips bij meubels kopen.

Oeps!… Iets te groot

Sommigen zullen het herkennen. In de showroom staat de perfecte bank. Leuke kleur, lekker stofje. De maat, die is wel goed want bij ons is het ook wel zo groot… En daar ging het fout. Maten inschatten, daar zijn we bijzonder slecht in. Waar in die gigantische showroom die bank nog wat klein leek, is het in de woonkamer een bakbeest. Veel te groot. Wat een miskoop. Dan hier mijn tip. Meet eerst op hoeveel ruimte je hebt en neem een rolmaat mee naar de winkel. Zo kan je deze dure fout heel makkelijk voorkomen. Mocht je toch een leuke bank zien, maar is die te groot? Lees dan de volgende tip even.

Er bestaan meerdere uitvoeringen

Ja, veel meubels, zeker in een wat hogere prijsklasse, hebben verschillende uitvoeringen. Uitvoeringen, wat is dat? Veel meubels hebben verschillende maatvoeringen. Eettafels heb je in verschillende maten, dat is vaak wel duidelijk. Ook zitmeubilair zoals banken hebben verschillende opties. Twee, twee-en-een-half, driezits en zelfs groter. Maar ook losse elementen met verschillende maten. Zo kan je die bank passend maken.
Om over stofkeuze, verschillende mogelijkheden in hout of andere materialen, verschillende poten en handgrepen nog maar niet te hebben. Er is zoveel meer mogelijk dan wat je in de showroom ziet staan. Als interieurontwerper weet ik dit, en maak de keuze passend aan je wens. Ga je zelf shoppen en zie je iets wat je aanstaat, maar nog niet perfect is? Vraag advies.

Materiaalkeuze

Ik verklapte het al een beetje, maar in materiaal en kleurkeuze is er enorm veel. Natuurlijk, hoe meer je kan uitgeven, des te meer opties je hebt. Ja, in ELK soort meubel, van zitmeubilair tot kasten.
Waar IKEA en Leen Bakker voor één bank maar drie kleuren hebben, ken ik ook merken waar je een eigen stof in kan sturen. Dan kan je letterlijk alle kleuren en stoffen kiezen.

Vraag staaltjes aan

De kop zegt eigenlijk al genoeg. Vraag altijd of er een staaltje beschikbaar is. Want behalve als je alles bij dezelfde winkel koopt (iets wat ik echt afraad), heb je niet al je keuzes bij elkaar. De kleurstelling van de nieuwe keuken, de stoffen van de eetkamerstoelen, het hout of keramiek van de eettafel. De vloer of de stof van de gordijnen? Het is lastig je volgende keuze te maken als je niet helder hebt wat je vorige keuzes waren. En nee, je kan nooit ‘dezelfde kleur’ onthouden. Wees niet koppig, ik zie het elke keer fout gaan bij deze smoes.

Goedkoop is weinig keus

Ik had het al een beetje gezegd in vorige tips. Wat je kan uitgeven zorgt ervoor wat je keuze is. Natuurlijk niet alleen in welke winkel en welk meubel. Ook in de hoeveelheid stofkeuze, de soort afwerking, het soort hout. Helemaal van hout of wordt het een laag van fineer. Ik ken merken waar je een eetkamerstoel koopt van nog geen €100,- en je hebt maar liefst 5 kleuren in één soort stof. Maar ik heb ook merken waar je €600,- voor een stoel betaald, maar je kan je alle stoffen kiezen. Wat is je doel, wat is het je waard.
Ik snap als de beste dat niet iedereen een grote zak met geld heeft. Toch raad ik aan, wees realistisch. Wil je bijvoorbeeld een luxe bank die je in een luxe tijdschrift hebt gezien, verwacht dit niet te vinden voor een IKEA prijs. Weer uit ervaring, ik weet dat dit dagelijks gedaan wordt.

Ow ja, even een kleine irritatie van mijn kant gelinkt aan deze laatste tip. Wanneer je een huis koopt van 7 ton. Richt het naar behoren in. Ik kom af en toe iemand tegen die dit voor IKEA budget wil doen, daar doe je jezelf, je omgeving en de status van het huis geen eer aan.

Shoppen onder begeleiding

Onderdeel van mijn werk is het samen met klanten shoppen naar de juiste meubels. Ik kan mij als geen ander voorstellen dat de keuze reuze is. Daardoor ook enorm lastig is om het juiste te kiezen. Shoppen met klanten is zorgen dat je niet weken- of maandenlang loopt te twijfelen. Met mijn begeleiding komen we snel tot een perfect bij elkaar passend interieur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp