Design 101: Welke richting schijnt mijn verlichting?

Verlichting; We weten allemaal dat dit heel belangrijk is in huis. We doen ons uiterste best om alles goed te verlichten, en dat allemaal met leuke lampen. Alhoewel... Dit is niet echt waar. We denken niet na over onze verlichting. Wat doen we dan wel? En waar moet je dan naar kijken?

Wat we wel doen... Ja, wanneer we in een hoek wat licht nodig hebben, dan kopen we een nieuwe lamp. Bij het kopen van deze nieuwe lamp kijken we naar of we de lamp mooi vinden en of je misschien wel genoeg licht ervan krijgt. Toch koop je niet snel de juiste lamp. Dit doen we helaas maar schaars. Met deze blog geef ik je een geheim mee als interieurontwerper, maar dit geheim deel ik graag met je.

Elroy, waar moet ik dan wel op letten?

Het grootste gedeelte is nog steeds dat de lamp die jij gaat kopen, ook een lamp is die je wilt hebben. Je moet de lamp nog steeds mooi vinden. Waar je op moet gaan letten is waar het licht nodig is. Om maar een voorbeeld te nemen. Als jij een boek wilt lezen in een stoel, dan is een spot boven je hoofd niet heel handig, je hangt iets naar voren om het boek te lezen en je komt in je eigen licht te zitten. Je koopt een lamp die naast je staat en het licht direct op je boek schijnt.

In verlichting is het belangrijkste dat het licht de juiste kant op schijnt!

We beginnen met de 'klassieke' lamp met kap. Zie je hoe de verlichting valt? Naar boven en naar beneden. Dit is voornamelijk zodat je zelf niet verblind wordt door het licht. Dit is ook meteen de manier om dit soort lampen te gebruiken. Wil je niet verblind worden door een lamp, dan zijn lampen met deze lichtval de perfecte optie. Waar ik dit soort lampen gebruik? Boven een eettafel zijn lampen waar het licht naar boven en naar beneden schijnt een goede optie.
In de vorm van wandlampen zijn de kleine zwarte blokjes van 10 bij 10 cm heel populair. Ik raad zeker aan om deze in keukens te gebruiken waar je geen bovenkastjes hebt. Want! De spots die je eerst onder je kastjes had zitten, die ben je kwijt. De spots zitten in het plafond en je staat in je eigen licht. Dit soort wandlampen zijn de perfecte oplossing hiervoor.
waar zet je lampen in huis neer
Edison lampen in huis
Na de ban op gloeilampen waren de lampenbolletjes niet zo fraai meer. Die lelijke spaarlampen en onflatteuze LED lampen wil je niet in het zicht hebben. Gelukkig is er de 'Edison lamp'. Het idee naar de oude gloeilamp, maar nu met LED licht. Deze lampen mogen gezien worden en in de hype van tegenwoordig is het maar al te duidelijk. Veel fittingen zonder kap, glas waar je doorheen kan kijken en nieuwe blokjes om een Edison lamp in kwijt te kunnen.
Waar valt dit licht heen? Zoals je ziet valt het licht overal heen. Het schijnt bij een felle lamp in je gezicht. Niet heel prettig als je hier dicht op zit, ook al zijn ze goed te dimmen.
Wanneer we iets willen uitlichten, gebruiken we een spot. Dit licht gaat maar één richting op. En om dus iets uit te lichten is dit niet erg. Alleen wordt dit niet altijd zo gedaan. Deze vloerlamp is hier een perfect voorbeeld van. Rond de eeuwwisseling waren dit soort lampen razend populair, ik zag ze overal. Niet altijd even goed gebruikt.

Waar kan je lampen die één kant op schijnen dan voor gebruiken?
Ja, om iets uit te lichten. Denk aan een spot gericht op kunst aan de muur. Zulke vloerlampen om indirect licht te hebben en hoogte te benadrukken. Er komen ook steeds meer lampen op de markt die je als spot op de grond kan zetten. Hierdoor kan je een muur vanaf de grond uitlichten.

Spotverlichting in huis
Leeslampen in huis
Iets wat je ook wilt uitlichten is dat boek wat je aan het lezen bent. Je hebt het net gelezen, je wilt licht dat op het boek valt. Dit leest gewoon het prettigst. In mijn ontwerpen zet ik al snel een leeslamp bij een stoel of bank neer. Onverwacht heb je meer te lezen dan je denkt. Zelfs al is het op een verlichte telefoon of tablet, een beetje extra licht is altijd prettig voor je ogen.
Een van de beste voorbeelden is als je aan een bureau aan het werk bent. Je wilt je werk verlicht hebben en hebt waarschijnlijk een lamp met een knikarm naast je staan. Deze leeslampen hebben een echte functie, je kan niet zonder.
Ik stap nu over op het zachte en indirecte licht. Waar je lampen hebt om echt iets uit te lichten zoals alle lampen hiervoor, wil je ook wat sfeerlicht hebben. Dit zachte licht zal iedereen wel kennen als ik het uitleg. Daar komt het: Die plafonnière daar boven je, met dat melkglas waar je het bolletje niet ziet. Dat is zacht licht. Het algemene en toch diffuse licht waar je elke kamer mee kan verlichten.
Maar dit bestaat ook in andere soorten lampen, om meer sfeer te geven. Zo zijn de bekendste lampen van het merk Flos van melkglas. Niet ideaal om elk boek bij te lezen, maar goed genoeg voor de sfeer.
Zacht licht in huis
indirecte verlichting in huis
Indirect licht komt steeds vaker voor, zeker in de horeca en retail. Het gaat om het creëren van sfeer. Tegenwoordig is indirect licht aanbrengen heel makkelijk. Met elke LED strip kan je onder, achter en boven elk meubel indirect licht creëren. Ook zijn er een aantal lampen op de markt die indirect licht verzorgen. De bekendste zijn de staande lampen met grote schotels alsof je contact moet maken met buitenaardse levensvormen vanuit je woonkamer. Toch is het licht van deze lampen heel prettig en sfeervol.

Mocht je even kwijt zijn wat indirect licht ook alweer is, indirect licht is licht waarvan je de lichtbron niet ziet, alleen de reflectie van het licht meemaakt.

Het mag zo simpel lijken, het kopen van die leuke nieuwe lamp. Maak ik het weer moeilijk voor je. Toch zal je mij dankbaar zijn als je op deze manier gaat kijken naar de verlichting thuis. De algemene sfeer zal omhoog gaan.

Denk je nu, al die moeite om uit te zoeken waar de juiste verlichting moet, daar heb ik geen zin in. Neem contact op en ik zal je begeleiden of het gewoon uit handen voor je nemen. Dan hoef je alleen nog het leuke gedeelte te doen, de leukste lamp uit te zoeken.

Welk schilderij ga jij nu uitlichten?

Maar Elroy, hoe hang ik dat schilderij dan op? Lees het hier...

Zacht licht en zachte voetjes

Zachte voetjes op het perfecte vloerkleed. Jouw stijl weet je, maar welke grootte is perfect bij je thuis? Leer hier meer over de juiste grootte voor een vloerkleed in de woonkamer.

Wie ben ik?

Designed by Elroy is de jonge en dynamische interieurontwerpstudio van interieurontwerper Elroy van Duijvenbode. Designed by Elroy is uniek in zijn kleurgebruik wat een eigen stijl voortbrengt.
Deze blog wordt gebruikt als persoonlijke uitlaat over wonen en uitleg van producten waar Designed by Elroy zich mee bezig houdt. Blogs worden met regelmaat geupload en zullen allerlei verschillende onderwerpen hebben. Voor vragen neemt u contact op via info@designedbyelroy.com of via facebook, twitter of instagram via @designedbyelroy 

Neem direct contact op

designed