Wat kost een zithoek?

Weet jij dit? Hoeveel heeft iets bij elkaar gekost? Hoeveel kost een woonkamer?

Kosten zijn een groot en vaak onduidelijk onderdeel van mijn werk. Ik vraag altijd wat iemand zijn budget is wanneer ik een ontwerp ga maken. Door dit te weten, kan ik rekening houden met eventueel maatwerk en wat voor meubels, wand- en vloerafwerking ik selecteer. Alleen is het niet altijd duidelijk wat alles nu moet kosten en worden kosten vaak onderschat. Nee, ik kies heus niet alleen luxe, dure spullen uit. Maar ik kies er ook niet voor om iemand alleen in IKEA en Leen Bakker te laten zitten, mits het budget niet verder toelaat. Een budget wordt ook altijd laag ingeschat. 'Voor dat bedrag kan het wel', wordt er dan gedacht. Maar denk eens aan dit. Wanneer je zelf gaat shoppen voor meubels, dan kijk je naar de prijzen van de meubels los van elkaar. Een paar duizend euro hier, duizend euro voor dit, een paar honderd euro voor dat. Deze kleine bedragen geef je dan makkelijker uit. Wat ik zelf vraag is het totaalplaatje, en dan is zo'n bedrag ineens heel groot. Daarom maak ik hier een gemiddeld budget op voor de zitkamer.
wat kost een zithoek

Wat kost dan bijvoorbeeld een aangeklede zithoek?

We zetten even wat meubels bij elkaar. Neem deze nette zithoek met een tv, kastruimte, genoeg zitplekken, genoeg tafelruimte, kleed op de vloer, wat kunst aan de muur, nog wat decoratie en alles netjes afgewerkt. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, je hebt banken van €200,- maar ook banken van 20.000,-.
Ik ga even van een gemiddelde prijs uit en maak hier een budget op.
Voor een 2,5 zits bank. Je hebt banken voor zo’n €1000,-, maar natuurlijk ook banken voor makkelijk €5000,-. We houden even een prijs aan van €3000,-
Hoe gebruik ik dessins in mijn woonkamer
Een comfortabele fauteuil, daar gaan we uit rond de €2000,-.
Salontafel €800,-.
2 bijzettafeltjes van €200,- elk.
Kast voor tv en opbergen €2800,-.
Een slimmere oplossing is vaak een muurvullende maatwerk kast, hiervan liggen de kosten natuurlijk hoger.
Een vloerkleed die wel groot genoeg is €2200,-.
Gordijnen op maat gemaakt €1400,-.
Eventueel nog extra raambekleding voor dit raam à €1200,-, dit door fel zonlicht of inkijk maar ook gewoon de aankleding.
Voor deze zithoek alleen is ongeveer 22m² vloer nodig. We nemen PVC stroken en laten dit leggen. Dit kost je €1600,-.
Één muur zelf behangen in een gemiddeld geprijsd behang €300,-.
Kunstwerk aan de muur van een lokaal bekende kunstenaar à €1300,-.
Het verflaagje over de muren en niet vergeten, het plafond. Gemiddeld kost goede verf je €220,- zonder een schilder meegerekend.
Verlichting in allerlei soorten vloer-, tafel- en plafondverlichting, rekenen we even met €2250,-
Afmaken met wat decoratie, denk aan kussens, kaarsen, krukjes, fotolijstjes en ga zo maar door. €800,-
Bij elkaar opgeteld gaat het inrichten van deze zithoek ons rond €20.000,- kosten.

Denk je nu, wat kost mijn zithoek eigenlijk? Ga dat dan eens na. Natuurlijk kan je het zo gek maken als je zelf wilt, dit is nog steeds een gemiddelde schatting. Bij iedereen zal het verschillen. Waar de ene persoon een bank van Rolf Benz heeft staan, zal de ander een budget hebben voor IKEA. Mijn advies voor ieder budget: 'Onderschat de kosten niet en kies voor kwaliteit. Kwaliteit betaalt zich terug in jarenlang plezier.'

Kom je er niet uit welke meubels jij kan kopen in jouw budget? Ik help je natuurlijk graag op weg tijdens een advies of door het maken van een ontwerp op maat.

Wie ben ik?

Designed by Elroy is de jonge en dynamische interieurontwerpstudio van interieurontwerper Elroy van Duijvenbode. Designed by Elroy is uniek in zijn kleurgebruik wat een eigen stijl voortbrengt.
Deze blog wordt gebruikt als persoonlijke uitlaat over wonen en uitleg van producten waar Designed by Elroy zich mee bezig houdt. Blogs worden met regelmaat geupload en zullen allerlei verschillende onderwerpen hebben. Voor vragen neemt u contact op via info@designedbyelroy.com of via facebook, twitter of instagram via @designedbyelroy 
(Disclaimer: De meeste foto's zijn geen eigendom van Designed by Elroy. Foto's zijn gevonden via Google en Pinterest. Mocht er een foto bij zitten waar de eigenaar niet blij mee is, neem contact op, dan haal ik het er meteen van af.)

 

Neem direct contact op

designed