Design 101: Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?

Varianten met strepen of een Perzisch tapijt, hoogpolig of geknoopt, een vloerkleed kies je vooral op uiterlijk en niet zozeer op grootte. Dat is een grote fout.

...En dat begrijp ik maar al te goed. Het vloerkleed moet goed passen bij de rest van het interieur en natuurlijk jouw persoonlijke smaak. Toch weet ik zeker dat het kleed wat je kiest te klein is.
De grootte van het kleed bepaald ook hoe goed het gehele interieur er uit gaat zien. Een vloerkleed is niet zomaar decoratief, een vloerkleed verbindt het interieur. Daarom is de grootte van het vloerkleed even belangrijk als hoe mooi jij dit kleed vindt. Want zeg nu zelf, als een mooi kleed er voor zorgt dat het hele interieur nog sfeervoller, ruimer en aantrekkelijker er uit komt te zien, dan ga je daar toch voor?
Het is dus belangrijk dat het vloerkleed de juiste maat heeft. Nu vraag jij je af wat die juiste maat dan is. Ik leg het uit met behulp van een woonkamer.
Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?
Dit is de zithoek in de woonkamer. Een standaard opstelling van een 3-zits bank, een stoel en twee tafeltjes op een houten (of harde) vloer. Het is niet sfeervol genoeg en een vloerkleed zal hier niet misstaan. Toch als ik rondkijk naar de maat van vloerkleden die sommige mensen hebben liggen, zie ik liever zonder vloerkleed dan met.

Het TE kleine vloerkleed

Dit is het perfecte voorbeeld waar je beter zonder vloerkleed kan gaan dan met. Een vloerkleed wat nog net onder de salontafel ligt, maar nog niet eens de bank bereikt. Gekscherend noem ik dit altijd het 'tenenwarmertje', aangezien alleen je tenen op het kleed staan. Doordat het kleed te klein is, hebben alle meubels nog steeds geen verbinding met elkaar. Dit komt ook de algemene sfeer van de zithoek niet ten goede, hoe mooi het kleed ook is.
Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?
Wil je wel de sfeer van een groot vloerkleed maar wil je jouw kleine vloerkleed niet kwijt? Kies een effen vloerkleed op de juiste grootte in een bijpassende kleur en leg deze neer. Leg hierboven op jouw kleine vloerkleed neer om er toch een geheel van te maken!
Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?

De minimale maat

De minimale maat van een vloerkleed, daar kan ik geen antwoord in geven in centimeters. De minimale maat is wanneer de voorste poten net op het kleed staan. Doordat de meubels elkaar aanraken via het vloerkleed, geeft de zithoek al meer het gevoel van eenheid.
Let op: Deze opstelling mag alleen als je geen groter kleed in jouw stijl kan vinden en de bank tegen de muur staat!
Het kleed moet minimaal 10 centimeter breder zijn dan de bank en breed genoeg om een symmetrisch beeld te geven. Dus aan beide kanten van de tafel ongeveer evenveel zichtbaar. Heb je meerdere banken staan, dan geldt voor beide banken dat het kleed 10 cm breder moet zijn.

Hoe dan liever?

Wat ik graag zie is dat alle meubels van een hoek op het kleed staan. Bij deze zithoek dus al het zitmeubilair en tafeltjes en eventueel lampen en decoratie wat bij deze hoek horen.
Wat duidelijk is, is dat deze zithoek een geheel vormt. Zeker wanneer er nog ruimte rondom de zithoek is door bijvoorbeeld een eettafel achter de bank. Je geeft duidelijk aan dat de zithoek apart is van de rest.
Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?
Wat nu als de bank tegen de muur staat? Dan mag je de minimale maat aanhouden. Maar denk ook zeker groter! Alle meubels op het kleed, dus ook de bank is de 'way to go'! Laat het kleed ook niet strak tegen de muur aan liggen, maar netjes tot het einde van de achterpoten van de bank. Trek natuurlijk ook de bank een paar centimeter naar voren zodat je niet direct tegen de muur aan zit.
Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?

Vloerkleed 2.0

Je weet nu hoe het niet moet. Nu is het tijd voor hoe je het vloerkleed optimaal neerlegt.
Groot! Dat alle meubels erop staan. Staat er een muur, kast of tv meubel tegenover de bank of ander zitmeubel? Dan laat je het kleed ongeveer 30 centimeter daarvoor stoppen. Zit er een sierlijke rand in de (houten) vloer? Zorg dan dat die rand in het midden valt tussen de kast of muur en het kleed.

Groepeer!

De laatste tip is: Groepeer!
Heb jij een stoel dicht bij de zithoek staan, maar die hoort er niet direct bij? Dan mag je deze van het kleed af laten. Door streng te selecteren en te groeperen kan je zelfs in een kleine woning diverse zithoekjes maken. Natuurlijk mag deze stoel wel op het vloerkleed, als het vloerkleed dan maar groter is!
Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?

Waarom een groot vloerkleed?

Grote vloerkleden verbinden. In dit geval verbind je de zithoek zodat niet alleen een paar meubels van zichzelf mooi zijn, door het grote vloerkleed is de hele zithoek verbonden en is in zijn geheel sfeervol! De Amerikanen noemen het niet voor niks een 'area rug', een kleed om een oppervlakte af te zetten.
Dus welke maat het vloerkleed moet zijn, dat ligt aan de grootte van de zithoek. Weet jij niet hoe de zithoek te groeperen, hierdoor weet jij niet hoe groot het vloerkleed moet worden en daardoor mis jij sfeer in de zithoek? Ik help je graag. Niet alleen door de juiste maat vloerkleed te kiezen, ook door het vloerkleed in de juiste sfeer te kiezen. Een vloerkleed die jij mooi vind. Scroll naar beneden en vul het contactformulier in en ik help je.

Maak van je vloerkleed een statement

Van een vloerkleed kan je ook een statement maken, doe dit met kleur net als deze verrassingen met kleur.

Heb jij een brandende vraag?

Blijf er niet mee rondlopen maar gooi het eruit. Stel die brandende vraag aan mij. Of neem gewoon contact op om een afspraak te maken voor een interieuradvies!

Wie ben ik?

Designed by Elroy is de jonge en dynamische interieurontwerpstudio van interieurontwerper Elroy van Duijvenbode. Designed by Elroy is uniek in zijn kleurgebruik wat een eigen stijl voortbrengt.
Deze blog wordt gebruikt als persoonlijke uitlaat over wonen en uitleg van producten waar Designed by Elroy zich mee bezig houdt. Blogs worden met regelmaat geupload en zullen allerlei verschillende onderwerpen hebben. Voor vragen neemt u contact op via info@designedbyelroy.com of via facebook, twitter of instagram via @designedbyelroy 
(Disclaimer: De meeste foto's zijn geen eigendom van Designed by Elroy. Foto's zijn gevonden via Google en Pinterest. Mocht er een foto bij zitten waar de eigenaar niet blij mee is, neem contact op, dan haal ik het er meteen van af.)

 

Neem direct contact op

designed