Hoe richt je een kleine woonkamer in

Waar het normaal al lastig genoeg is om een woonkamer in te richten, is het nog lastiger om een kleine woonkamer in te richten. Hoe richt je een kleine woonkamer in zonder dat het vol aan voelt? Waar moet je op letten om deze kleine woonkamer efficiënt in te delen. 

 

Wat is nu een kleine woonkamer. In mijn mening is een woonkamer klein als je er naast de normale meubels zoals een bank,  minimaal één stoel, een tafel en een kast verder weinig kwijt kan.

 

Hoe richt je een kleine woonkamer in? Houd je aan deze richtlijnen.

op maat ontworpen kast

Hoeveel kastruimte in een kleine woonkamer

Zoveel mogelijk natuurlijk! Maak het jezelf niet moeilijk. Een simpele dressoir, daar hoef je niet meer naar te kijken. Wat je moet doen is één hele wand gebruiken. Nu hoor ik je denken: 'Maar dat kost heel veel ruimte.' Deze ruimte gebruik je allemaal voor opbergruimte en gebruik de kast meteen als boekenkast en tv kast.
Door de hele wand te gebruiken, zorg je dat er voor je gevoel weinig diepte wordt weggenomen. Waar je bij een dressoir nog ziet hoeveel ruimte je over hebt, gebruik je deze ruimte nu als opbergruimte.
Een kast met veel deurtjes aan de onderste rij en meer open bovenin. Hierdoor kan je, zonder dat het rommelig lijkt, nog een stoel kwijt voor het meubel.

Opruimen is geen dagtaak

Opruimen is geen dagtaak. Al jouw spullen hebben een vaste plek. Deze vaste plek is dan wel uit het zicht. Daarom heb je naast ruimte in kasten ook ruimte in andere meubels nodig. Kijk bijvoorbeeld hier naar deze koffietafel. Deze koffietafel van de Amerikaanse woonketen West Elm heeft lades om spullen in op te bergen. Je kan natuurlijk ook kijken naar bijzettafeltjes met opbergruimte en zelf zitmeubels met opbergruimte. Ga vooral niet te ver met het creëren van opbergruimte! Anders maak je van opruimen wel een dagtaak.
Dutch interior designer in leiden

Als we het dan toch over opruimen hebben...

Less is more

Des te minder spullen je hebt, des te minder je hoeft op te ruimen.  De winkels staan vol met leuke decoratie. Hiermee moet je oppassen aangezien dit snel een rommelig effect kan hebben. Koop decoratie die niet te klein is en koop er niet te veel van. Hoe richt je een kleine woonkamer in? Ga voor een aantal in het oog springende decoratiestukken, zoals een in kleur contrasterende vaas, een mooie foto of een beeld. Maak dit af met een paar decoratiestukken in dezelfde kleur als de achtergrond waar het voor staat. Zoals op de foto, heb je een blauwe muur, ga dan ook voor blauwe decoratie. Heb je een witte muur, ga voor witte of neutrale decoratie.
hoe richt je een kleine woonkamer in
hoe richt ik een kleine woonkamer in

Baken gedeeltes af

Baken gedeeltes af. Zoals het zitgedeelte van het eetgedeelte. Dit doe je met een groot vloerkleed. Mocht je vaker mijn blogs lezen dan weet je dat grote vloerkleden altijd winnen. Een groot vloerkleed waar alle zitmeubelen op staan zorgt voor eenheid. Hoe klein de ruimte ook is. Baken dus het zitgedeelte van het eetgedeelte af door met een groot vloerkleed te werken.
Is jouw woonkamer apart van de eethoek of is deze woonkamer net groot genoeg voor alleen een zitkamer. Baken het nog steeds af met een groot vloerkleed. Het is niet erg dat het kleed bijna even groot als de kamer is. Een kleine rand van een houten vloer, of bijvoorbeeld beton, geeft een gevoel van meer ruimte.

Klein maar fijn

Iedereen zal je vertellen dat je een kleine kamer zo licht en neutraal mogelijk moet houden. Ik zeg dit helemaal niet. Accepteer de kleine woonkamer en ga juist aan de slag met felle en donkere kleuren. Door juist te accepteren dat je woonkamer klein is, kan je veel meer creativiteit en eigenheid tonen. Maak de kleine woonkamer knus met warme en sprankelende kleuren. Zaak is hier dat je weinig hele lichte kleuren gebruikt. Het grote contrast tussen licht en donker maakt de kleine woonkamer druk, vol en rommelig. Donkere kleuren combineer je met half-donkere tinten en felle kleuren als een mooi accent.
Hoe richt je een kleine woonkamer in

Hoe richt je een kleine woonkamer in? Dat weet jij nu.

Wil jij jouw kleine woonkamer inrichten met donkere kleuren maar je weet niet hoe? Ik weet hier alles van, wat mij jouw perfecte sparringspartner maakt. Natuurlijk kan ik ook een ontwerp verzorgen en uitvoeren. Ga direct naar mijn contactpagina om snel contact op te nemen. Samen maken wij van jouw kleine woonkamer een persoonlijk statement!

Wie ben ik

Designed by Elroy is de jonge en dynamische interieurontwerpstudio van interieurontwerper Elroy van Duijvenbode. Designed by Elroy is uniek in zijn kleurgebruik wat een eigen stijl voortbrengt. Deze blog wordt gebruikt als persoonlijke uitlaat over wonen en uitleg van producten waar Designed by Elroy zich mee bezig houdt. Blogs worden met regelmaat geupload en zullen allerlei verschillende onderwerpen hebben. Voor vragen neemt u contact op via info@designedbyelroy.com of via facebook, twitter of instagram via @designedbyelroy

(Disclaimer: De meeste foto's zijn geen eigendom van Designed by Elroy. Foto's zijn gevonden via Google en Pinterest. Mocht er een foto bij zitten waar de eigenaar niet blij mee is, neem contact op, dan haal ik het er meteen van af.)

designed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *